Putování ostatků bl. Richarda Henkese SAC po farnostech Hlučínska

V neděli 15. září 2019 jsme v Limburgu prožívali událost blahořečení jednoho z kněží, kteří v nedávné době působili na území naší diecéze. Kurt kardinál Koch, který byl papežem Františkem pověřen vykonat slavnostní promulgaci, tehdy ve své promluvě řekl: „Blahoslavení a svatí jsou odpovědí Boha na otázky člověka. Nejsou totiž jen více či méně dobří interpreti Božího slova svými přednáškami nebo kázáními, ale jsou to především svědkové dosvědčující platnost Božího slova svým vlastním životem. To platí i o blahoslaveném knězi Richardu Henkesovi.“

Popeleční středou jsme vstoupili do postní doby. Jak všichni víme, je tato doba charakterizována modlitbou, ochotou konat dobré skutky a postem. Pro umocnění tohoto našeho postního snažení s ohledem na dar nového blahoslaveného bylo rozhodnuto nabídnout farnostem naší diecéze možnost blíže poznat našeho nového světce. Otec biskup vyzval duchovní správce, aby se především ve farnostech na Hlučínsku aktivně zapojili, přijali návštěvu relikvie blahoslaveného Richarda Henkese a nabídli věřícím příležitost setkat se s blahoslaveným mučedníkem lásky takříkajíc tváří v tvář, tj. v postoji modlitby uctít jeho ostatky. Putování ostatků doprovází výstava, ikona křížové cesty, modlitební obrázky a obrazová prezentace.

Skutečnost, že vydal svědectví Ježíši Kristu obětováním vlastního života a také jeho prohlášení za blahoslaveného, je prorockou výzvou hned v několika směrech: učí nás lépe se orientovat v minulosti, nabádá nás žít přítomný okamžik dle nároků evangelia a ubezpečuje nás v tom, že budoucnost patří pouze světcům.

 

Tabulka pro putování ostatků bl. Richarda Henkese

Pátek – neděle

28. února – 1. března 2020

Kravaře

Doní Benešov

Hlučín

Pátek – neděle

6. – 8. března 2020

Velké Hoštice

Kozmice

Ludgeřovice

Pátek – neděle

13. – 15. března 2020

Bohuslavice u Hlučína

Bolatice

Hošťálkovice

Pátek – neděle

20. – 22. března 2020

Štěpánkovice

Šilheřovice

Vřesina

Pátek – neděle

27. – 29. března 2020

Kobeřice

Píšť

Hněvošice

Pátek – neděle

3. – 5. dubna 2020

Chuchelná

Sudice

Oldřišov

 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska