Hlučínští nasbírali 8 tun odpadu

Patnáct kubíků, tedy zhruba 8 tun odpadků, a asi padesát starých pneumatik posbírali Hlučínští v pátek a v sobotu 15. a 16. dubna v rámci celonárodní akce Ukliďme Česko, do níž se letos zapojili podruhé.

„Naplnili jsme dva osmikubíkové kontejnery,“ informoval Radim Múdrik, vedoucí provozu Technických služeb Hlučín, které měly na starosti závěrečný svoz odpadu.

Uklízelo se na různých místech města, kde si organizaci vzaly na starosti různé spolky a osadní výbory.   

„Uklízeli jsme od 9 do 12 hodin a nasbírali jsme obrovské množství odpadků. Těch pytlů bylo nepočítaně,“ řekla Gabriela Ranošová z ekologické organizace Agri Nostra, která zajišťovala úklid v lokalitě Rovniny – Pískovna. Pracovalo tam na pětadvacet lidí, dětí i dospělých. „Už loni nám pomáhala mládežnická organizace Orion. Děti byly tehdy tak nadšené, kolik toho uklidily, a jejich vedoucí je tak dobře motivuje, že se letos hlásili sami už předem,“ doplnila Gabriela Ranošová. Letos stejně jako loni byl největší nepořádek za místím cvičákem. Proto se tentokrát přidali i kynologové. Nejenže nabídli pomocnou ruku, ale také poskytli zázemí, kde se po akci daly opéct buřty. Nakonec ještě brigádníkům předvedli ukázky výcviku psů. „Připojilo se i několik rodin s dětmi. Přišly na základě naší výzvy. Vyrobili jsme si totiž plakátky, které jsme rozvěsili po okolí,“ řekla Gabriela Ranošová.

S účastí dobrovolníků byl letos méně spokojený Tomáš Schöffer z osadního výboru Bobrovníky. „Loni nás bylo patnáct, letos jen šest. Naštěstí bylo po loňském úklidu odpadků méně, takže se nám podařilo opět dát do pořádku ta nejexponovanější místa,“ uvedl Tomáš Schöffer. Parta z Bobrovníků uklízela okraj lesa od ulice Lesní směrem přes Rekreační za hřištěm a školkou, až po oblast zvanou Důlky, část pak pokračovala směrem k fotbalovému hřišti u vodojemu, část sbírala odpadky na točně autobusů u Bobry clubu. „Vybírali jsme lokality, o kterých víme, že je tam pořád binec. Znám to tam, jezdím tam na kole. Za školkou se schází mládež a u Bobry clubu je to prostě jako kolem diskotéky, válejí se tam prázdné lahve, nedopalky cigaret. Co ale nechápu, je stav točny. Řidiči tam evidentně vyhazují zbytky svačin, takže je tam plechovka od paštiky, kus chleba ještě v sáčku a podobně,“ zlobil se Tomáš Schöffer.

Skupina lidí z hlučínské radnice pracovala v okolí nádraží. „Uklízeli jsme pozemky, které většinou patří Českým drahám, takže by se je měly udržovat. Ale na druhou stranu je to také naše vizitka, jsou to místa, která vás po vystoupení z vlaku praští do očí jako první,“ prohlásila místostarostka Blanka Kotrlová. Navíc město usiluje o získání historické vodárenské věže, která stojí hned naproti nádraží a patří Správě železniční dopravní cesty. V budoucnu by se tak mohla stát vyvýšenina s věží novým výletním místem a další dominantou Hlučína.

Během pátku a soboty v Hlučíně uklízelo celkem sedm part lidí na místech, kde se obvykle kumuluje odpad. Podařilo se jim oproti loňsku vysbírat téměř dvojnásobné množství odpadu. V roce 2015 to bylo celkem 4,2 tuny směsného komunálního odpadu, půl tuny pneumatik a více než tuna větví a ořezů.

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

 

POPISEK K FOTO:
Pod vodárenskou věž kdosi vyhodil dokonce zničený nafukovací bazén. Foto: Ivana Gračková

 

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska