František se učí chodit o berlích, dostal je od dětí z Hlučína

Tříletý František Štěpáník dostal neobvyklý dárek. Děti ze Základní školy dr. M. Tyrše v Hlučíně mu v pondělí 13. března přinesly do Dětské rehabilitace Hlučín, kde denně cvičí, jeho první tříbodové berličky.

František, který trpí dětskou mozkovou obrnou, začal s berličkami poprvé chodit v únoru během svého měsíčního pobytu na intenzivním rehabilitačním programu v Sanatoriích Klimkovice, z něhož se vrátil před týdnem.

Aby mohl po návratu z lázní novou dovednost trénovat i doma, potřeboval chlapec své vlastní berle v ceně zhruba 3 tisíce korun. Protože oficiálně je dosud nechodící, nemá zatím nárok na to, aby mu je proplatila zdravotní pojišťovna. Hradily se proto z celohlučínské sbírky, do níž přispívají pravidelně i všichni ti, kteří pro Františka sbírají plastová víčka. Jejich sběr organizuje Základní škola dr. M. Tyrše z Hlučína. František ještě před nedávnem zcela upoutaný na invalidní vozík hned předvedl, že s novými berličkami zvládne sám přejít i celou tělocvičnu.
„Plastová víčka už sbíráme skoro tři roky a nasbírali jsme jich přes 300 kilogramů. U nás na sídlišti babička zapojila celý panelák, tak nám nosí víčka plno sousedů,“ prozradila osmačka Nikola Schmidtová.

„Naše babička je z Jižních Čech a se sbíráním víček nám pomáhá její vesnice i některé další z okolí. Posílají nám víčka i poštou. Františkova maminka je určitě ráda, když pomůžeme jakoukoliv částkou. Ale chceme nasbírat více. Hlavně děkujeme všem, kteří se zapojují,“ doplnila její spolužačka, čtrnáctiletá Adélka Návratová.

„Úplně stačí vidět drobnou Františkovu maminku, která váží asi 50 kilogramů, aby si člověk uvědomil, jak je pro rodinu důležité, že se František začíná sám pohybovat. A myslím, že tohle setkání bylo důležité nejen pro Fanouška a jeho maminku, ale i pro děvčata z naší hlučínské školy. Na vlastní oči viděly, komu pomáhají. Určitě si budou se svými spolužáky povídat o tom, že ne všechny děti mají to štěstí, aby mohly běhat po hřišti,“ komentovala událost místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.    

Jaké pokroky František dělá, prozradila jeho fyzioterapeutka z Dětské rehabilitace Hlučín Jana Rycková: „Starám se o Františka od jeho dvaceti měsíců. Když přišel poprvé, ani se nedostal na čtyři. Nedokázal si sám hrát, protože neuchopil nic do ruky. Postupně jsme procvičovali polohu v kleku a pak i ve stoji. Teď už zatěžujeme jeho obě dolní končetiny i na labilních plochách.“ Stejně jako maminka Martina, i Františkova fyzioterapeutka věří, že chlapec bude jednou chodit.

Základní škola dr. M. Tyrše bude dále pokračovat ve sběru víček pro Františka, přispět mohou i další organizace a jednotlivci. Už nyní se zapojuje například Základní škola v Darkovičkách, sběr víček organizují i úředníci na hlučínské radnici.

Peníze na pomoc Františkovi ale plní od ledna roku 2016 speciální konto i jinými formami, takže se podařilo dát dohromady prostředky nejen na rehabilitační pomůcky, ale i na speciální léčbu.

Letos v únoru byl František už po třetí na měsíčním pobytu v Sanatoriích Klimkovice, během kterého opět absolvoval intenzivní rehabilitační program. Ten mu výrazně pomáhá, zdravotní pojišťovny ho ale nehradí. Poprvé mu program zaplatili Hlučínští ze sbírky loni na jaře. Druhý pobyt mu vytančili návštěvníci loňského festivalu Štěrkovna Open Music v aplikaci Nadace ČEZ Pomáhej pohybem. Letošní pobyt se opět platil z toho, co vybrali lidé z Hlučína i okolí.

Že dělá František pokroky, potvrzuje také jeho fyzioterapeutka ze Sanatorií Klimkovice Renáta Švrčková: „František přijel letos v únoru opět po půl roce. Na konci minulého pobytu loni na podzim bylo největším úspěchem, že dokázal chvíli stát samostatně v prostoru bez jakékoliv pomoci. Během letošního pobytu se nám podařilo uvolnit jeho dolní končetiny, zmírnit jejich patologické postavení. Nově jsme začali zkoušet stoj a první krůčky s tříbodovými berličkami,“ prozradila fyzioterapeutka.

„Z toho mám obrovskou radost, je to pro mě velká motivace, protože je šance, že by se Fanoušek mohl posunout zase o krok dále. Věřím, že se s berličkami časem začne pohybovat sám. Vím, že to nebude úplně snadné, ale dáme do toho maximum,“ řekla Františkova maminka Martina Štěpáníková.
Nyní bude Fanoušek opět pokračovat ve cvičení v Dětské rehabilitaci Hlučín. A maminka doufá, že se podaří ještě letos absolvovat další intenzivní rehabilitační program. Celohlučínská sbírka proto pokračuje, číslo účtu u České spořitelny je  6413092/0800. Do pomoci Františkovi se stále zapojují obyvatelé Hlučína, sportovci, různé organizace, v jeho prospěch se konají kulturní akce.
„Jsem neskutečně šťastná. Vědět, že je něco, co by mohlo vašemu dítěti prospět, a nemít možnost mu to zajistit, musí být pro každého rodiče úplně zničující. Proto všem moc děkuji, neumím si vůbec představit, co bych dělala bez pomoci tolika lidí.“  

 

Ivana Gračková
tisková mluvčí města Hlučín
736 281 733

 

POPISKY:

Za asistentky maminky a s pomocí fyzioterapeutky Sanatorií Klimkovice provádí František náročný cvik, který zpevňuje svaly v celém těle a navíc trénuje jemnou motoriku. V kleče na nestabilní plošině umisťuje obrázky na zrcadlo.  Foto: IvanaGračková

Žačky ze Základní školy dr. M. Tyrše přinesly Františkovi jeho první berličky.
Foto: Ivana Gračková

Fotogalerie

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Sdílejte na facebooku

QR Code
Počasí na Hlučínsku
Počasí Hlučín - Slunečno.cz
Naši partneři
Moravskoslezský kraj MAS Hlučínsko Hlučínsko Zapad Státní font životního prostředí Euroregion Silesia Muzeum Hlučínska